Den otců s vůní dřeva

Postavit dům, zasadit strom a zplodit syna. Tak nějak by měl ideálně postupovat mladý muž, aspirující na otcovskou roli. Moderní doba si od tatínků žádá ještě povinnou účast u porodu, bezbřehou trpělivost s dětskými vrtochy, pedagogickou průpravu, dobrodružného ducha i talent pro drobné domácí práce.

Fantastický upgrade z jeskynního muže, jehož jediným úkolem bylo vyhloubit jámu, ulovit mamuta a přivést na svět co možná největší počet potomků. Úloha dnešních tátů, taťků a tatínků je o poznání náročnější. Na získání lásky, respektu a důvěry svých potomků musí pracovat o poznání usilovněji než jejich ženské protějšky.

Hrdinové všedních dnů si zaslouží váš dík. Za strach prožitý před vaším prvním nadechnutím, všechny hrady postavené z písku, zapletené pomlázky, odpískané fotbalové zápasy, kilometry uběhnuté vedle koloběžky i nekonečnou trpělivost s vašimi pubertálními eskapádami.

Poznačte si v kalendáři třetí červnovou neděli. Právě tento den je od roku 1966 oficiálním Dnem otců a oslavou otcovství. Tradici tohoto svátku zavedla Američanka Sonora Smart Doddová, jako poděkování svému tatínkovi za péči o ni a její čtyři sourozence po smrti jejich matky. První oslava se konala 19.června 1910 v den narozenin jejího otce. Oficiální ráz dostal Den otců až díky prezidentu Lyndonu Johnsonovi.

V sousedním Německu si muže hýčkají hned dvěma svátky. Připít si mohou na Vatertag i Männertag. Druhá červnová neděle patří oslavě otců v Rakousku či Belgii a tatínkové z Norska a Švédska si musí na dárečky počkat až do listopadu.

Den otců si zaslouží i vaši pozornost! Kupte svému tatínkovi ke Dni otců stylový dřevěný otvírák na pivo nebo originální dřevěný stojan na víno. Nad sklenkou jeho oblíbeného vína můžete s úsměvem zavzpomínat na vaše dětské průšvihy. A ujistit ho, že i když třeba nezvládl postavit dům a zasadit strom, tak pro vás dokázal vybudovat klidný přístav, díky němuž vás teď neohrozí ani občasná životní vlnobití.

PS: Vyrobeno pouze v jediném kuse, tak neváhejte!